Bursa Arkeoloji Müzesi

Bursa Arkeoloji Müzesi

Bursa Arkeoloji Müzesi, Türkiye’nin ilk arkeoloji müzelerinden biridir. Bursa’nın arkeolojik eserleri; 1904 yılından 1972 yılına kadar Bursa Erkek Lisesi ve Yeşil Medrese bünyesinde muhafaza edilmiş olup 1972 yılından itibaren Reşat Oyal Kültürparkı içerisine yaptırılan yeni bir binaya taşınarak burada sergilenmeye başlanmıştır. 3500 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen Müzede; Milattan önce 15 milyon yıl öncesi fosil kalıntıları, Bizans’ın son dönemlerine ait Bithynia ve Mysia bölgelerinde bulunmuş eserler ve Anadolu’nun diğer kültürlerine ait birçok eser bulunmaktadır.


Neolitik ve Kalkolitik dönemlere ait, milattan önce 8000-3000 yılları arasını kapsayan tarihi eserler yer almaktadır. Ilıpınar’da bulunan prehistorik eserler, İznik Gölü’nün batısında yer alan Ilıpınar Höyüğü, Yortan kültürüne ait pişmiş toprak mezar kalıntıları ve Eski Tunç Dönemi’ne ait bazı kalıntılar, müzenin bu bölümünde sergilenmektedir. Ayrıca Erzurum’un Karaz Köyü’nde bulunan, milattan önce 3000’li yıllara ait Karaz çanak çömleği bu bölümde yer alır.


İlk Dönemlere ait şeyleri görmek aslında insaoğlu ve bilimin ne kadar da çok geliştiğini gösteriyor bize.
Roma dönemine ait taş eserler:
Birçok farklı uygarlığa ve çağa ait sikkeler:




Akhamenid dönemine ait at arabası kalıntıları ve bu kalıntılardan yola çıkılarak yapılan araba örneği:
Müzenin bir de bahçesinde taş eserlerin yer aldığı açık teşhir bölümü bulunmaktadır. Müzenin bu bölümünde; zengin stel koleksiyonu, lahit mezar örnekleri, farklı mimari parçalar, aslan heykelleri ve Zeus ile Herakles büstü yer almaktadır.

Bu yayınımda da sizlere gözlemlediğim Bursa Arkeoloji Müzesini paylaşmak istedim bidahaki yayında görüşmek üzere sevgiler...

Ayşe Nur Özmutlu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FOTOĞRAF KONUSUNDA DİKKAT ÇEKEN ERDEM VAROL HAKKINDA